We vertellen je 7 dingen waarvan je niets wist Sinterklaas.
1. De Griekse naam Nicholas (Nikolaos) waar het vandaan komt Sint Nicolaas en dan de kerstman of St. Clus betekent «de winnaar van het volk» (of zegevierend personen)
Het is equivalent in alle talen van de christelijke naties, bijvoorbeeld, Nicholas in het Spaans, Engels en Frans, Duits Niklas, Klaus, Nederlands Niklaas, Claas, Mikuláš Tsjechische en Slowaakse, Hongaarse Miklós en nog veel meer.
2. Sinterklaas werd waarschijnlijk rond 270 n.Chr. Geboren:
Hoogstwaarschijnlijk kwam hij naar de wereld in Lycië, in de stad Patara (de zuidkust van Klein-Azië). Hij was de enige zoon van een rijk christelijk paar. Hij stierf, zoals de traditie zegt, op 6 december tussen 345 en 352 op bijna 70-jarige leeftijd. Blijkbaar verschenen de engelen op het moment van zijn dood en werden engelachtige koren gehoord.
3. Vanaf zijn jeugd onderscheidde hij zich door zijn vroomheid en was zeer gevoelig voor menselijke schande:
Na de dood van zijn ouders deelde hij vrijwillig zijn eigendom met de armen. Toen hij hoorde dat de drie dochters van een arme stadsbewoner niet konden trouwen omdat zijn vader geen bruidsschat kon betalen, gaf hij hun een heimelijk bedrag. Deze gelijkenis werd door Dante gebruikt in ‘Divine Comedy’.
4. Het patroon van veel plaatsen:
Myra relieken werden naar Bari door de Italiaanse matrozen op 9 mei 1087, hen te beschermen tegen de moslims die de hoofdstad van St. Nicolaas Episcopal veroverd. Een gedenkteken van deze dag werd ook opgenomen in de kalenders als een herinnering aan de heilige. Binnenkort, heilige. Nicolás werd de patroonheilige van Bari. St. Nicolaas is de patroonheilige van vele plaatsen: steden, regio’s en landen, waaronder Griekenland, Rusland en Lorena, de Zwitserse bisdom Lausanne, Genève-Fribourg vergelijkbaar. Maar bovenal hebben ze hem gekozen als hun beschermheilige Hanzesteden, waaronder Amsterdam, Ancona, Bari, Freiburg, Meran en New York. Het aantal kerken en altaren alleen aan hem gewijd in het middeleeuwse Duitsland werd geschat op meer dan vierduizend.
5. Sinterklaas is de beschermheer van mensen en vele beroepen:
St. Nicolaas is de patroonheilige van de meisjes die willen vrouwen die willen een baby, pasgeborenen, zeelieden, balken, stuwadoors, handelaren, molenaars, herders, vissers, bakkers, slagers, kleermakers, wevers, reizigers en pelgrims trouwen , de gevangenen, advocaten, notarissen, wijn- en graanhandelaren, eigenaars en bedelaars. Het werd aan de veertien heilige assistenten verteld
6. Rond de figuur van San Nicolás zijn vele legendes verzameld:
Test oudste aanbidding bisschop van Mira is de «Praxis van stratelatis» – een legende van de wonderbaarlijke redding van drie gouverneurs, ten onrechte ter dood veroordeeld door de keizer Constantijn de Grote (306-37).
Een andere zeer populaire legende is dat hij vertelt dat Nicolás zijn gebeden redde van de verdrinking van sommige vissers tijdens een hevige storm. Daarom wordt hij ook geëerd als de patroonheilige van zeilers en vissers.
7. Het gebruik om kinderen geschenken te geven, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen:
Die scholen waarvan de beschermheilige San Nicolás was begonnen op dat moment beurzen toe te kennen. Door de jaren heen werd dit gebruik een geschenk voor kinderen en alle gezinsleden. Althans sinds de vijftiende eeuw was er de gewoonte om ‘de boten van San Nicolás’ te bouwen, waarin de heilige zijn gaven moest neerleggen. Na verloop van tijd werden de schepen vervangen door schoenen en sokken, of – in protestantse landen – in adventskaarten met geschenken.