admin

Kersttradities over de hele wereld in de nacht van de kerstman

De Kerstman is ongetwijfeld een personage dat bekend is bij alle kinderen over de hele wereld. Hoewel hij gekleed is in de mythische rood-witte cape, met een grote witte baard en blozende wangen, is wat in elk land anders is, de traditie die wordt uitgevoerd op de avond dat de kerstman op bezoek komt.

Kersttradities zijn in de loop der jaren veranderd tot wat ze nu zijn, maar niet zonder opwinding, feestelijkheid en illusie voor iedereen, ongeacht leeftijd en achtergrond. De tradities verschillen zo sterk dat, afhankelijk van het land dat de kerstman op verschillende data bezoekt, er verschillende symbolische elementen zijn of speciale geschenken worden gegeven.

In het volgende zullen wij u enkele internationale tradities laten zien:

INTERNATIONALE KERSTTRADITIES

Catalonië

In Catalonië, Spanje, komen families samen om een boomstam bedekt met een grote deken te vragen voor vele geschenken, maar meestal kerstsnoepjes zoals turrones of polvorones. Bovendien wordt een traditioneel lied gezongen terwijl men met een houten stok op de boomstam slaat, zodat men, wanneer de deken van de slagen valt, de geschenken kan oprapen.

 

Oostenrijk

Volgens de traditie loopt Krampus, een kleine demon, tegelijk met de kerstman door de straten om kinderen die zich in de loop van het jaar hebben misdragen, bang te maken en in zijn zak mee te nemen. Maar de Kerstman deelt cadeautjes uit aan degenen die zich goed gedragen hebben. Sommige volwassenen verkleden zich in deze tijd als Krampus om de kleintjes bang te maken.

 

Duitsland

Iets soortgelijks als wat in Oostenrijk gebeurt, gebeurt in Duitsland. Het is een van de landen waar de dag van het bezoek van de kerstman anders is. Naast het feit dat het vervoermiddel van Sinterklaas een ezel is in plaats van een door rendieren getrokken arrenslee, is de nacht van zijn aankomst 6 december. Hij laat meestal muntjes, chocolaatjes, fruit en speelgoed achter in de schoenen van kinderen. Maar alsof dat nog niet anders genoeg is, wordt hij ook nog vergezeld door Knecht Ruprecht, een in het zwart geklede duivel met een grote baard, die verantwoordelijk is voor het uitschelden van kinderen die zich in de loop van het jaar misdragen hebben.

 

Australië

Het temperatuurverschil naargelang van de plaats op aarde is reëel, en daarom draait Kerstmis in sommige steden om sneeuw, kerstmarkten, kerstliederen enzovoort. In Australië wordt Kerstdag op het strand gevierd, met een barbecue-achtige maaltijd met gebraden vlees en het uitwisselen van geschenken.

 

Venezuela

Een van de indrukwekkendste tradities in dit land is dat op eerste kerstdag na het bezoek van de kerstman een grote mis wordt gehouden, bijgewoond door mensen op scooters, sleeën of rolschaatsen. Zelfs de meest centrale straten zijn afgesloten, zodat de mensen er zonder problemen doorheen kunnen om Kerstmis te vieren.

 

IJsland

In de 13 dagen voor Kerstmis gaan 13 jongeren op bezoek bij de kinderen van het land: als ze zich goed gedragen, geven ze hen cadeautjes, maar als ze zich misdragen, geven ze hen rotte aardappelen.

 

Noorwegen

In de nacht van 24 december wordt niet alleen de Kerstman verwacht, maar ook heksen en geesten. Om hen af te schrikken verbergen de Noren al hun bezems en schieten ze zelfs midden in de nacht met pistolen en jachtgeweren in de lucht om hun komst te verhinderen, zodat de kerstman de cadeautjes met succes aan de kinderen kan overhandigen.

 

Guatemala

Naast het bezoek van de kerstman vindt op 7 december het zogenaamde «La quema del Diablo» (de verbranding van de duivel) plaats. Het bestaat uit het in brand steken van een stapel voorwerpen die geacht worden ongeluk te brengen, en bovenop de berg van dingen wordt de figuur van de duivel geplaatst. Als alles is afgebrand, maken ze het huis schoon met een bezem van stro en sprenkelen ze wijwater om slechte vibraties te elimineren.

 

 

Zoals u hebt gezien, kent de wereld vele verschillende tradities voor het bezoek van de Kerstman, maar ze hebben allemaal iets gemeen: de opwinding en ontroering voor zijn komst.

 

Als u wilt dat deze Kerstmis nog specialer wordt, aarzel dan niet om onze gepersonaliseerde kaarten te bestellen, met een speciaal en glanzend materiaal. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of onze website bezoeken.

 

 

Compartir

Kommentare sind geschlossen.